Piyano Nasıl Çalınır? Piyano Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Ağustos 31, 2021by cngzakademi1

Piyano Nasıl Çalınır? Piyano Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Piyano çalmak genç yaştan itibaren birçok insanın hayali olmuştur, bu hayal ile birlikte piyano çalmak ne kadar sürede öğrenilir hep bir merak konusu olmuştur. Müzik eğitiminin temeli sayılabilecek piyanolar çok uzak geçmişten beri varlıklarını sürdürüyorlar. Floransa’da 1711 yılında Bartolomeo Cristofoni tarafından icat edilen müzik aleti, “enstrümanların kralı”...

Piyano Nasıl Çalınır? Piyano Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Piyano çalmak genç yaştan itibaren birçok insanın hayali olmuştur, bu hayal ile birlikte piyano çalmak ne kadar sürede öğrenilir hep bir merak konusu olmuştur. Müzik eğitiminin temeli sayılabilecek piyanolar çok uzak geçmişten beri varlıklarını sürdürüyorlar. Floransa’da 1711 yılında Bartolomeo Cristofoni tarafından icat edilen müzik aleti, “enstrümanların kralı” olarak da anılmaktadır. Birçok insan piyano eğitimi almak ve enstrümanı çalmayı öğrenmek ister ancak bunun zorlu bir iş olduğunu ve daha erken yaşta başlanılması gerektiğini düşünerek isteğini rafa kaldırır. Ama durum aslında sanıldığı gibi değildir. Piyano her yaşta çalmayı öğrenebileceğiniz nispeten zor ancak öğrenmesi keyifli bir enstrümandır. Peki piyano ne kadar sürede öğrenilir ve piyano nasıl çalınır?

Piyano Nedir?

Piyano, ya da icat edildiği zamanki adı ile Piyano e Forte,1711 yılında Bartolomeo Cristofoni tarafından Floransa’da icat edilmiştir. Klavyesi 88 tuşa sahip olan piyano geniş ton aralığına sahip bir enstrüman olarak karşımıza çıkar. Sesin elde edilme yolu piyanoda teller ile mümkün olmaktadır.  Klavyenin tuşlarına bastığınızda piyano içindeki tahta çekiç tellere vurur ve bu da ses çıkarır.

Piyano orkestraların baş enstrümanı olabileceği gibi solo olarak kullanılabilmektedir. Klasik kuyruklu piyanolarda her tuş bir tele karşılık gelir ve tellerin ortalama ağırlığı 78 kg’dır. Bu da bir piyanoyu 2-3 ton arası değişen bir ağırlığa ulaştırır.

Piyanonun Müzikteki Yeri Nedir?

Piyano yüzyıllardır müzik sanatına yön veriyor. Klasik müzisyenlerin hemen hemen hepsinin bestelerini yaptıkları piyano, geniş nota ve oktav yelpazesiyle sanatı en derine kadar hissetmeyi sağlıyor adeta. Beethoven, Mozart, Chopin, Bach, Schubert gibi dev müzisyenlerin tamamını birçok piyano konçertosu besteleyerek bu enstrümanın etkisini de zirvelere taşıdılar.

Piyano, müzikal anlamdaki yetkinliği göz önüne alındığında profesyonel ya da amatör olarak müzik eğitimi almak isteyen herkesin öğrenmesi gereken bir alet. Üniversitelerin müzik bölümü eğitimlerinden tutun da bir müzik kursunda aldığınız şan eğitimine kadar her alanda piyano ile haşır neşir olmanız gerekmektedir. Müzik ile ilişkinizi performans sanatı bağlamında gerçekleştirdiğinizde de bu geçerlidir. Yani profesyonel anlamda şarkı söylemek söz konusu olduğunda da eser miktarda piyano bilgisine sahip olmalısınız.

Piyano Türleri

Piyano yüzyıllardır var olmasıyla birlikte zaman içinde birçok değişime uğramıştır. Sadece mucidi olan Bartolomeo Cristofori yaşamı boyunca 30 farklı piyano üretmiştir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan 3 temel piyano türü bulunmaktadır. Bunlar:

  • Akustik piyano,
  • Elektronik piyano,
  • Kuyruklu piyano.

Bu üç çeşidin yanı sıra birçok farklı piyano türü de bulunmaktadır. Bach’’tan Mozart’a, Beethoven’dan Chopin’e birçok bestekar ve müzisyen piyanonun gelişimine katkıda bulunmuş, yeni türlerin gelişimine olanak sağlayarak piyano çeşitlerini artırmışlardır.

Piyano Çalmayı Öğrenmek Zor mudur?

Piyano çalmak birçok insan tarafından niyetlenip zor olduğu gerekçesiyle vazgeçilen bir eylemdir. Toplumda bilinen yaygın kanının aksine piyano çalmak sanıldığı kadar zor değildir. Elbette bir müzik enstrümanı çalmanın çeşitli zorlukları vardır ancak disiplinli çalışma ve istekle bu zorluklar kolaylıkla üstesinden gelinebilir olacaktır. Piyano çalmak öncelikle kolay notalar öğrenilerek başlanılması gereken bir eylemdir. Diğer tüm öğrenmelerde olduğu gibi piyanoda da aşamalı olarak ilerlemek ve öncelikle kolay notalardan başlamak daha sağlıklı olacaktır. Tabi tüm bu öğrenme süreci çalınmak istenen piyano çeşitlerine göre değişiklik gösterebilecektir.

Piyano Eğitimi

Piyano öğrenmeye yeni başlayacaklar için en önemli soru “Kaç tuş var?” sorusudur. Genel olarak türlerine göre tuş sayıları değişse de en klasik kabul edilen akustik piyanoda toplam 88 tuş bulunmaktadır. Bu tuşların 52 tanesi beyaz renklidir. Kalan 36 tanesi ise siyahtır.

Piyano öğrenmek zor ve meşakkatli bir iş gibi görünse de aslında emek ve istekle kısa sürede üstesinden gelişebilmektedir. Müzik okulları ve kurslarda en temel enstrüman olan piyano, müziğe ilgisi olan herkesin az çok bilmesi gereken bir müzik aletidir. İlk öğrenmeye başlandığında kolay ve basit notalar ile enstrümana alışma, enstrümanın başında oturma ve bilek hareketleri öğretilmektedir.

Kadıköy Piyano Eğitimi

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yeni piyano öğrenmeye başlayacak hevesliler için müzik okulları ve kurslar bulunmaktadır. Piyano kursu toplumun her kesiminden insanların makul bir ücret karşılığında enstrümanı öğrenmesini sağlamaktadır. Piyano öğrenmek her ne kadar oldukça disiplin gerektiren bir iş olsa da onun için üniversitelerin konservatuar bölümüne gitmeniz şart değildir. Birçok iyi piyano hocasını kurslarda ve müzik okullarında da bulabilir, müzik bilginimizi profesyonelleştirebilirsiniz.

Özellikle İstanbul Kadıköy piyano eğitimi bağlamında oldukça zengin bir semttir. Birçok farklı müzik okulu her yaştan insana piyano eğitimi vermekle kalmaz, sanatsal eğilimleri de geliştirerek estetik bir algı kazandırır. Örneğin Kadıköy piyano kursu ile piyano dersi aldığınızda temel piyano bilgileri edinmekle kalmaz, sanatsal bir bakış açısı kazanarak perspektifinizi de genişletmiş olursunuz. Her yaştan ve her düzeyden öğrenciye hizmet verebilen Cangöz Akademi, eğitmen olarak sadece profesyonellerle çalışmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Piyanoda 1 oktav kaç tuştur?

Piyanoda kalın Do modasından ince Do notasına kadar olan 8 tuş, 1 oktava karşılık gelmektedir.

Piyano öğrenmek için ne kadar bir süre gerekir?

Piyanonun öğrenimle süresi birçok farklı değişkene bağlı olarak değişebilmektedir. Profesyonel bir hocadan alınan bir eğitim ve disiplinli çalışma planı ile bir öğrenci 3-5 ay arası bir sürede piyano çalmayı öğrenebilmektedir.

Piyano her yaşta öğrenilir mi?

Kimilerine göre 3-5 arası çocukluk döneminde yahut 13-18 yaş arası ergenlik döneminde öğrenilmesi daha kalıcı olmaktadır. Bununla birlikte yine de piyano sıkı bir çalışma ile her yaşta öğrenilebilmektedir.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact us
Franklin St, Greenpoint Ave
+2342 5446 67
Monday - Friday: 8 AM - 5 PM
Newsletter