Dans Hakkında Bilinmeyenler

Kasım 24, 2021by cngzakademi

Dans Hakkında Bilinmeyenler İnsanlık, var olduğundan bu yana kendimizi ifade etmenin birçok farklı yolunu bulduk. Sanat, felsefe, politika ve daha niceleri insanların kendini ifade ettiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlardan en estetik ve eğlencelilerden biri ise şüphesiz ki, dans ya da diğer bir adıyla raks! Bilinen ve bilinmeyen yönleri ile dansın ne olduğunu keşfetmeye...

Dans Hakkında Bilinmeyenler

İnsanlık, var olduğundan bu yana kendimizi ifade etmenin birçok farklı yolunu bulduk. Sanat, felsefe, politika ve daha niceleri insanların kendini ifade ettiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlardan en estetik ve eğlencelilerden biri ise şüphesiz ki, dans ya da diğer bir adıyla raks! Bilinen ve bilinmeyen yönleri ile dansın ne olduğunu keşfetmeye hazırsanız başlayalım. İşte dans hakkında bilinmeyenler!

Dans Nedir?

Dans, duyguları ifade etmek için müziğin ritmine göre bedensel hareketlerin sergilenmesidir. Bununla birlikte, Dansın insanlık tarihindeki ilk sanatsal tezahürlerden biri olduğu bilinmektedir.

Dans, çeşitli unsurların birbirleriyle etkileşimini içerir. Vücudun estetik hareketi, müzikal farkındalık ve ritmik algı gibi bilgi ve yetenekler gerektirir. Dansçının amacı, hareketlerinin müziğe eşlik etmesidir. Örneğin, ritim yavaş ve sessiz ise duraklı ve çok eksantrik olmayan dans adımları gerektirir.

Dansı bir bütün olarak değerlendirdiğimizde pek çok faydasından bahsedebiliriz. Araştırmalar, erken çocukluk döneminde deneyimlenen dansın, müzikal ve bedensel gelişime katkıda bulunduğunu göstermektedir. Aynı zamanda tüm yaş gruplarında şu özelliklerin gelişimine katkıda bulunmaktadır.

  • Denge,
  • Fiziksel hakimiyet,
  • Beden dili hafızası,
  • İfade kapasitesi,
  • Sezgi gelişimi.

Ayrıca, günlük yaşamda bağımsız kararlar almak için yararlı olan bir disiplin duygusunun kazanılmasına da katkıda bulunur. Dans hem bir spordur hem bir kültür yolculuğudur hem de bir sanattır. Dans etmek yaşamınız için iyi bir seçimdir çünkü fiziksel olduğu kadar psikolojik faydaları da vardır.

Kimler Dans Edebilir?

Dans hakkında bilinmeyenler neler öğrenmiş olduk. Dans, aslında yediden yetmişe kadar herkes tarafından uygulanabilir bir aktivitedir. Çok küçük çocuklar için dans, disiplini öğreten bir geliştiricidir. Yetişkinler için güzel vakit geçirmenin ve duyguları ifade etmenin en zarif yoludur. İlerleyen yaşlarda ise yaşamı daha canlı değerlendirmek için bir araç olabilir.

Dans edebilmek için önemli olan tek şey dans türüne bağlı olarak sağlıklı bir vücut olmasıdır. Omurga sorunları gibi sorunları olanlar ise sadece daha fazla ilgiye ihtiyaç duyacaktır. Dans hocanız, fiziksel güvenliğiniz için sizi doğru biçimde yönlendirecektir.

Dans etmek bilinenin aksine 3 ve 5 yaş arası çocuklar için de oldukça faydalıdır. Bu yaşta, eklem hareketliliği çok yüksek olduğu için çocuklar dansa hızlı biçimde adapte olacaktır. Ayrıca dans, çocukların duygularını daha kolay ifade etmesini, sağlayacaktır.

Dans Türleri

Dünyada bilinen ve hala uygulanan yüzlerce tür dans bulunmaktadır. Ancak özellikle tercih edilen ve eğitimi alınan belli başlı dans türleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

  • Oryantal Dans,
  • Vals,
  • Bale,
  • Salsa,
  • Folklor,
  • Modern Dans,
  • Zumba,
  • Break Dans,
  • Bachata,
  • Tango,
  • Flamenko gibi danslardır.

Bu danslardan bazıları eşli gerçekleştirilmektedir. Bazıları ise bireysel olarak sergilenmektedirler. Kimi dansların ise hem eşli hem bireysel formda performansları vardır.

Danslar adlarını genellikle ortaya çıktıkları bölge ve kültüre göre almışlardır. Her bir dans türünün eşlik eden müziğe tam bir uyum göstermesi beklenir. Kimi dans müzikleri oldukça hareketli ve ritmikken bazıları ise oldukça yavaştır. Daha yavaş olan dans müzikleri kimi zaman hüzünlü bir ifade oluştururlar. Bu sebeple böyle bir müzikle sergilenen dans performansının da hüznü çağrıştırması beklenir. Örneğin flamenko gibi tiyatral bir dansta, dansçının ifadeyi seyirciye tamamen geçirmesi hedeflenir. Oryantal dansında ise izleyiciyi canlandıran ve etkileyen bir izlenim bırakması beklenmektedir. Dans eğitimi verilirken de bu durum dikkate alınmaktadır.

Dans öğrencisi, eğitim sırasında yalnızca bedensel hareketleri değil ifadeyi de öğrenecektir. Böylece bu durumun duyguların açığa çıkarılmasına da oldukça faydası dokunacaktır. Sanatla ortaya çıkması beklenen katarsis, dans aracılığıyla tekrar tekrar yenilenecektir. Bu sebeple, duygularını bastırmaktan yana şikayetçi olanlar bir terapi yöntemi olarak dans edebilirler. Kendini doğru ifade edemediğini düşünenler için de özellikle tavsiye edilmektedir. Özgüven, ifade, sosyallikle alakalı problemler yaşadığınızda dans estetik bir terapi yöntemi olabilir. Tek yapmanız gereken ruhunuza uygun türü bulmak ve kendinizi müziğin akışına bırakmaktır. Muhtemelen bu nüans da, toplum içinde dans hakkında bilinmeyenler arasında yer almakta.

Dansın Amacı Nedir?

Dansın binlerce yıldır var olmasının farklı nedenleri ve amaçları vardır. Düğünlerde, kutlamalarda, şenliklerde ve hatta dini törenlerde bile dans edilmektedir. Dans, kendimizi ve genel olarak dünyadaki konumumuzu keşfedebileceğimiz benzersiz bir yol sunar. Aynı zamanda başkalarıyla fikir alışverişinde bulunmanın da güzel bir yoludur. Sanat, bireyler ve topluluklar arasında diyalog kurmanın bir aracıdır.

Dans başlı başına bir sanattır, “gösteri sanatlarının” bir parçasıdır. Nihai amacının ne olduğu sorusunun cevabı kendisi olacaktır. Çoğu zaman sadece öyle istediğimiz için dans ederiz. Böylece içsel duygularımızı, düşüncelerimizi ve deneyimlerimizi ifade etmenin bir yolunu da keşfetmiş oluruz. Dans, kendini ifade etmenin doğal bir biçimidir. Beden de tıpkı zihin gibi kendini doğal olarak ifade etmek ister. Koşullarımız ne olursa olsun hepimiz özgür iradeye sahip varlıklarız. Vücudumuz dans yoluyla gerçekte ne kadar özgür olduğumuzu ifade eder.

Dans, iletişim becerilerini, problem çözme tekniklerini, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştiren bir öğrenme yolu da sağlar. Temel olarak, dans öğretiminin amacı, öğrencilere performans sürecinde sanatsal deneyimler yaşatmaktır.

Kimler Dans Eğitimi Verebilir?

Dans eğitimi profesyonel bir meslektir. Teknik olarak, hemen hemen herkes bir stüdyo kiralayabilir ve eğitmek için öğrenci alabilir. Ancak bu durum, mesleğin titizlikle icra edilmesi gereken bir meslek olduğu gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır.

Bir kişinin geçmişte dansçı olarak deneyimi olsa bile bu durum aynı kişinin kaliteli eğitim verebileceğini garanti edemez. Herhangi bir şeyi öğretmek, farklı yetenekler isteyen bir disiplindir. Dans eğitimi vermek için de birçok teknik bilgiye ve öğretim yöntemine hâkim olmak gerekmektedir. Bununla birlikte dans eğitmeninden anatomiye de hâkim olması beklenir.

Sık Sorulan Sorular

Dans nedir?

Müzik ve ritme uygun olarak yapılan, sanatsal ve bedensel hareketler bütününe dans denmektedir. Dansın, profesyonel anlamda dans olarak adlandırılması için bir kompozisyon gerekmektedir.

Dans bir sanat mıdır?

Dans başlı başına bir sanattır, “gösteri sanatlarının” bir parçasıdır. Müzik, tiyatro, sinema gibi diğer sanat türleriyle de etkileşim halindedir.

Kimler dans edebilir?

Yediden yetmişe, kadın erkek, arzu eden herkes dans edebilir. Dans oldukça fazla türe ayrıldığı için her bedene ve yaşa uygun bir tür bulmak mümkündür.

Contact us
Franklin St, Greenpoint Ave
+2342 5446 67
Monday - Friday: 8 AM - 5 PM
Newsletter