Müzik Eğitimine Hangi Yaşlarda Başlanılmalı?

Kasım 25, 2021by cngzakademi

Müzik Eğitimine Hangi Yaşlarda Başlanılmalı? Çocuklarının sanatsal algıyla yetişmesini isteyen her ebeveynin bir dönem sorduğu soru şudur: “Müzik eğitimine hangi yaşlarda başlanılmalı?”. Neredeyse her popüler disiplin, devlete bağlı eğitim öğretim kurumlarında uzmanlar tarafından ve belirlenen yaşlarda veriliyor. Ancak müzik, zihinselin yanı sıra bedensel de bir aktivitedir. Bu nedenle belirli bir alanda uzmanlaşmak için ideal yaşta...

Müzik Eğitimine Hangi Yaşlarda Başlanılmalı?

Çocuklarının sanatsal algıyla yetişmesini isteyen her ebeveynin bir dönem sorduğu soru şudur: “Müzik eğitimine hangi yaşlarda başlanılmalı?”. Neredeyse her popüler disiplin, devlete bağlı eğitim öğretim kurumlarında uzmanlar tarafından ve belirlenen yaşlarda veriliyor. Ancak müzik, zihinselin yanı sıra bedensel de bir aktivitedir. Bu nedenle belirli bir alanda uzmanlaşmak için ideal yaşta eğitime başlamak gerekebilir. Çoğu devlet okulunda zorunlu bir ders olarak “müzik” var olsa da uzmanlaşmayı sağlayacak yetkinlikte ve saat aralığında bir eğitim verildiği de söylenemez. Çocukları müzik eğitimi alsın ve onda uzmanlaşsın isteyen ebeveynler çağımızda mutlaka devlet dışı özel kurumlardan destek almalıdırlar. Peki bunun için ideal zaman nedir?

Çocuk için Müzik Eğitimi

Çocuğu çok küçük yaşta müzikle tanıştırmanın birkaç yolu vardır. Elbette bu tanıştırma ve kaynaştırma eylemi pedagojik rehberlik ile yürütülmesi gereken hassas bir durumdur. Müzik eğitimi için belirleyici faktör yaştır. Enstrümanlarına 3 veya 4 yaşlarında başlayan tanınmış müzik virtüözlerinin adını duymuşsunuzdur. Örneğin Mozart ve Chopin bu hususta her birimize ilham kaynağı olmuşlardır. Bu örneklere de bakıldığında 4 yaşından itibaren keman dersleri veya piyano dersleri, 5 yaşından itibaren de gitar öğrenmek mümkündür. Ancak unutmamak gerekir ki bu bestekarlar daha çok istisnalardır. Çocuğunuzu müzik hususunda zorlamamak ve onu kendi ilgi alanına doğru bir şekilde yönlendirmek için isteklerini de göz ardı etmemeli ve disiplinize yaklaşımı abartmamalısınız.

Farklı yaş grupları için farklı müzik öğrenim yöntemleri şunlardır:

2-4 Yaş

2 veya 3 yaşındaki bir çocuğu (erken müzik eğitiminin ilk aşaması), bir okul öncesi müzik eğitimleri veren bir kurs ile çok resmi olmayan ve çok eğlenceli bir şekilde tanıştırmak çok yararlı olabilir. Küçük müzik grupları halinde, çocuklar ritim, melodi, dans ve şarkı oyunları, müzikal macera yolculukları ve ses deneyimleri ile uğraşırlar ve nihayetinde farklı müzik aletlerini tanırlar, ancak bunları teknik olarak öğrenmezler. Notları okumayı öğrenmek bile bu yaş aralığındaki çocuklar için çok zorlayıcı ve bunaltıcı olacaktır.

5-6 Yaş

5 ila 6 yaşlarındaki çocuklar için erken müzik eğitimi, bireysel enstrümanlar, sesleri ve tınıları ile çok daha özel olarak ilgilenir ve ayrıca enstrüman dersleri ve nota okuma için kurs bile alabilirler.

6 Yaş Sonrası

6 yaş müzik eğitimi için oldukça verimli bir yaştır. Ancak dikkat edilmesi gereken husus şudur: her enstrüman 6 yaşında çocuklar tarafından çalınamaz. Piyano, gitar, ukulele, klavye, perküsyon (davul vb.) 5 ve 6 yaşındaki çocukların ilk deneyimlerini yaşayabilecekleri enstrümanlardır. Yaylı çalgılar ile 4 yaşındaki bir çocuk bile Suzuki yöntemiyle keman öğrenebilir. Böyle bir şeyin ne kadar yararlı olduğu sorusu ise yine pedagojik destek ile cevaplanmalıdır.

Saksafon gibi bazı nefesli çalgıların öğrenilebilmesi için belirli bir boy uzunluğu ve parmak uzunluğu gerekir. Bu enstrüman için azı dişleri tam olarak gelişmiş olmalıdır, aksi takdirde ağızlık ile tutturma zor olacaktır. İşte müzik öğrenimi için uygun olan yaşlardan bazıları:

  • 6 yaş sonrası: Piyano, gitar, ukulele, klavye, perküsyon (bateri vb.),
  • 7-8 Yaş sonrası: Klarnet, trompet,
  • 9 yaş sonrası: Saksafon ve diğer nefesli çalgılar.

Önerilen yaşlara ulaşmış olan çocuğu kendi istekleri doğrultusunda müzik eğitimine başlatmak doğru olacaktır. Bunun için genellikle gitar kursu tercih edilse de seçenekler oldukça fazladır. Ses telleri ve duyusal algının gelişmesi için şan vb. derslere başlamak için de yine çocuğu fazla disiplinize etmemek ve bunaltmamak faydalı olacaktır. İyi bir müzik eğitimi, çocuk sadece buna karşı ilgi duyuyorsa mümkün olabilmektedir. Bu hususta çocuğunuzun isteklerine ve taleplerine canı gönülden kulak vermelisiniz ve onu istemediği herhangi bir şeye zorlamamalısınız.

Minik Müzik Aletleri

Erken çocukluk dönemi müzik eğitimine yönelik artan talebi karşılamak ve yeni bir satış pazarı yaratmak için tekrar tekrar yeni enstrümanlar icat edilmektedir. Mini klarnet veya melodika (klarnet ve klavye karışımı) fikri, küçüklerin enstrümanlar dünyasına adım atmasını kolaylaştırır. Pratikte müzik öğrenimi için pek fayda sağlamayan bu minik müzik aletleri müzik öğrenimi amacıyla kullanmak doğru olmayacaktır çünkü bu aletler yanlış bir ses algısı da oluşturabilmektedirler. Ancak çok küçük yaştaki bebeklere müziğe ve sese olan ilgisini test etmek amacıyla bu aletler alınabilir. Bebeğiniz en sevdiği oyuncağı düdüklü arabası mı? Öyleyse biraz daha karmaşık sesler çıkaran oyuncaklar alarak müzik algısının ne konumda olduğunu kontrol edebilirsiniz. Ancak daha büyük çocuklar için (6 yaş ve sonrası) profesyonel ancak kolay öğrenilebilen müzik aletleri tercih edilmelidir.

Sonuçta müzik öğrenimi çocuğun fiziksel ve motor olarak ne kadar hızlı geliştiğine bağlıdır. Denemekten bir zarar çıkmayacaktır. Çocuğun buna özellikle ilgisi var ise müzik öğrenimi kesinlikle teşvik edilmelidir. Öyle ya da böyle bir enstrüman eğitimine başlanabilir. Bunun için çocuğun tercihlerini ön plana almak ve gerçekten istediği şeye yönlendirmek makul olacaktır. İstemediği bir şeye çocuğu zorlamak zamanla o disiplinden nefret etmesine bile sebep olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi yaşta hangi enstrümanın öğrenimine başlanabilir?

2 yıla kadar zil ve benzeri ritim çalgıları, 2 ila 7 yaş arası flüt, piyano, ksilofon, 7 yıldan sonra ise hemen hemen her enstrümanın öğrenimine başlanılabilir.

Çocukta gitar öğrenimine ne zaman başlanılmalıdır?

Dört yaşından itibaren gitar çalmayı öğrenmek mümkündür. Müzik uzmanları ve pedagoglara göre, başlangıç ​​yaşının altı ila sekiz arasında olması önerilir. Ancak, çocuk gitar ile oynamaktan zaten zevk alıyorsa, daha erken de başlayabilir.

Gitar eğitimine hangi gitarla başlanmalıdır?

Klasik gitar olarak da bilinen konser gitarı, yeni başlayanlar için en uygun olan gitar olarak önerilir. Bunun haklı nedenleri de vardır. Bas ve elektro gitarlar çelik teller ile gerilirken, bir konser gitarında sadece naylon teller kullanılmaktadır.

Contact us
Franklin St, Greenpoint Ave
+2342 5446 67
Monday - Friday: 8 AM - 5 PM
Newsletter